تابلو برق – انواع تابلو برق صنعتی

تابلو برق چیست؟ (electrical panel)
تابلو برق به زبان ساه یک محفظه ای می باشد که کار آن کنترل و توزیع برق ساختمان و یا محیط کاری شما می باشد. شما از طریق تابلوبرق می توانید کلید های خانه یا محیط کاری خود را قطع و وصل کنید.
به طور کلی تابلوهای برق موجب ایجاد نظم و سازماندهی در یک سیستم برقی می شود. همچنین با کنترل میزان جریان ورودی و خروجی توسط کلید های برق موجب ایجاد امنیت در محیط می شود.
این محفضه می تواند شامل کلید های مینیاتوری ، کنتاکتور ، محافظ جان ، فیوز و کلیه لوازم برقی و همچنین تجهیزات پنوماتیک مانند گیج فشار و قیچی پنوماتیک باشد.
گروه فنی مهندسی ایران تکنیک با هدف طراحی و مونتاژ انواع تابلوهای برق صنعتی و پروژه های برقی فعالیت می کند. یکی از دلایل اصلی موفقیت ما در صنعت تابلو این است که ما با مشتریان خود برای برآورد کردن نیازهای آنها در زمینه تولید و سفارشی سازی تابلوهای برق آنها متناسب با نیازهای خاص آنها همکاری می کنیم.
در ادامه به معرفی انواع تابلوهای برق و مهمترین تجهیزات تشکیل دهنده آن می پردازیم.
تابلوبرق چگونه عمل می کند؟
در تابلوهای مدار فرمان هر کلید برق بسته به نیاز جریان ثابتی دارد و زمانی که جریان بیشتر از حد ثابت بشود کلید های برق بصورت خودکار قطع می شوند(یعنی خاموش می شوند). تا به دستگاه های برقی و مصرف کننده ها آسیبی وارد نشود. و اگر کلید های برق به عمل نکند می تواند موجب آتش سوزی و برق گرفتگی شود.
هر قطع کننده ای مانند مینیاتوری یک مدار را کنترل می کند. اگر جریان الکتریکی بیش از حد برای مینیاتوری زیاد بشود، این کلید قطع می شود. برای مثال اگر از یک مدار برای دستگاه های زیادی استفاده کنید این اتفاق می افتد.
جهت دریافت مشاوره و سفارش تابلو با ما در تماس باشید:
تلفن تماس: 9-36611318
تلفن همراه: 09122243458 مهندس خوب بخت
چند ویژگی تابلو برق خوب:
✔️استفاده از تجهیزات با برند معتبر و اصلی که قطعا برای بهبود عملکرد تابلو تعیین کننده است
✔️عملکرد سریع و تشخیص قطعی که می تواند از آسیب به تجهیزات و مصرف کننده ها جلوگیری کند
✔️کنترل و دسترسی مشخص شده تا در مواقع نیاز یا خطر بتوان آن را قطع و وصل کرد
✔️نظم و مرتب بودن قطعات برقی و تهیه تابلو از شرکت های معتبر
انواع تابلو برق:
تابلوها را می توان از جهت های مختلفی دسته بندی کرد. در ابتدا باید بگوییم که تابلو ها بصورت تک فاز و یا سه فاز می باشند و جنس بدنه تابلو ها با توجه به کاربرد و محل نصب می تواند فلزی یا پلاستیکی (پلی کربنات) باشد. در ادامه به برسی انواع تابلو های برقی می پردازیم.
انواع تابلو برق از لحاظ کاربرد
تابلوهای برق از لحاظ کاربردی و استفاده به دو دسته تابلو های توزیع و تابلو های کنترل تقسیم می شوند.
- تابلو های توزیع و مدار فرمان (distribution switchgear): همانطور که از نام این تابلو پیداست برای توزیع و انتقال برق به مصرف کننده می باشد. به عبارت دیگر تابلو های توزیع محل تقسیم منبع تغذیه به مدار های فرعی می باشد. مانند تابلو توزیع ساختمان
- تابلو های کنترل (control switchgear): تابلو های کنترل و اتوماسیون بر اساس دستورات تعریف شده، اهداف سیستم برقی را کنترل می کنند. همچنین این تابلو ها با بهره گیری از PLC با قابلیت و انعطاف پذیری بالا همراه می شود. مانند: تابلو کنترل سطح و تابلو کنترل دیزل ژنراتور
انواع تابلو های برق از لحاظ ولتاژ:
تابلو های برق صنعتی از جهت سطح ولتاژ به دو نوع تابلو فشار متوسط و تابلو فشار ضعیف تقسیم می شود.
- تابلوبرق فشار ضعیف (LV) (Low Voltage Switchgear): ولتاژ تابلو های فشار ضعیف تا محدوده 1000 ولت (یک کیلو ولت) است. این تابلو برای توزیع برق به مصرف کننده های کم ولتاژ ، حفاظت ، سیستم مدیریتی موتور ، تابلو سوئیچینگ برای تغییر حالت مدار و.. به کار می رود. و لوازم برق صنعتی که در آن به کار می رود شامل
- تابلوبرق فشار متوسط (MV) (Medium Voltage Switchgear): ولتاژ این تابلو بین 1 تا 36 کیلو ولت است. و برق خو را از خروجی ترانسفورماتور یا ژنراتور تامین می کند. تابلو های برق فشار متوسط مانند کمپکت عموما از جنس فلز و ایستاده می باشد که قابلیت کنترل از جلو را دارذ در این تابلو از تجهیزاتی مانند ترانس جریان و ترانس ولتاژ، سکسیونر، دژنگتور، کنتاکتور خلاء، رله و… استفاده می شود.
- تابلوبرق فشار قوی (HV) (High Voltage Switchgear): تابلو های فشار قوی با ولتاژ بالای 36 کیلو ولت شناخته می شوند. این تابلو بدلیل ولتاژ بالای آن بخش مدار شکن فشار قوی اصلی ترین اجزای آن می باشد و از تجهیزاتی مانند مدار شکن گاز SF6 ، روغنی و هوایی استفاده می شود.
انواع پروژه های تابلو برقی شامل تابلو توزیع و مدار فرمان، تابلو ساختمانی، تابلو برق استخری، تابلو فرمان آسانسور، تابلو خازنی، تابو چنجور، تابلو کارگاهی، تابلو ستاره مثلث، تابلو برق پیانویی و… می باشد.
انواع تابلوبرق از جهت نصب:
- تابلو سلولی (تابلو ایستاده) : این نوع تابلو حالت ایستاده دارد و در فضای باز از جنس واتر بروف (ضد آب) استفاده می شود.
- تابلو دیواری : همانطور که از نامش پیداست بر روی دیوار نصب می شود. اگر تابلو درون دیوار نصب شود تابلو توکار و همچنین اگر بر روی سطح دیوار نصب شود تابلوی روکار نامیده می شود.


جهت دریافت مشاوره و سفارش تابلوی مخصوص خود با ما در تماس باشید:
تلفن تماس: 9-36611318
تلفن همراه: 09122243458 مهندس خوب بخت
تجهیزات تابلوبرق صنعتی (Electrical switchboard tools)
تجهیزات یا اجزای تابلوبرق به کلیه قطعات برقی که یک سیستم هماهنگ را تشکیل می دهد گفته می شود. و هر کدام براساس خواسته و نیاز در تابلو ها تنظیم می شود. اکنون به معرفی مهم ترین قطعات تابلوهای برق می پردازیم.
بدنه تابلو برق (Electrical panel body)
بدنه تابلو مهم ترین بخش تابلو می باشد که تمام تجهیزات برقی و مدار ها درون آن قرار می گیرد. جنس بدنه تابلو ها انواع مختلفی دارد که تابلو سازان با توجه به محل نصب تابلو و ساختار تابلو، آن را انتخاب می کنند. بدنه تابلو ها از جنس فلزی، پلی کربنات، پلاستیکی، کامپوزیت و … می باشند.

ابعاد تابلوبرق دارای یک ابعاد ثابت و پر استفاده می باشند برای مثال تابلو 40*30، همچنین کارخانه های تابلو سازی امکان سفارش ابعاد و ساختار درخواستی تابلو را برای تابلوسازان فراهم می کنند. قیمت تابلو های فلزی بر اساس ضخامت ورق بدنه و همچنین ساختار آن تابلو مشخص می شود.
مینیاتوری (MCB)
یکی از پرکاربردترین قطعات تابلوبرق کلید های مینیاتوری یا همان فیوز می باشد که یک کلید قطع کننده خودکار است. این کلید ها در مواقع اتصال کوتاه یا عبور جریان بیش از حد قطع می شود. که مانع از آسیب به مدار الکتریکی و مصرف کننده می شود.
در انتخاب و تهیه قطعات برق از جمله مینیاتوری به ولتاژ ، جریان و همچنین به تعداد فاز(پُل) آن توجه نمایید. مینیاتوری ها بصورت تک فاز و سه فاز در بازار می باشند.
کلید اتوماتیک یا کمپکت یا کامپکت (MCCB)
کلید اتومات در تابلو های مدار فرمان یک قطع کننده اصلی می باشد که در ورودی منبع تغذیه نصب می شود. این کلید در اتصال کوتاه و همچنین اضافه بار(جریان بالا) قطع می شود و به عنوان عضو مهم تابلو از آسیب و آتش سوزی مصرف کننده و مدار جلوگیری می کند.
در کلید های اتوماتیک رله هایی وجود دارد که هر کدارم وظیفه مجزایی دارند. برای نمونه رله شنت که در کلید اتومات تعبیه می شود و کوچکترین خطایی را از رله ارت فالت تشخیص و قطع می کند.
کلید حرارتی (MPCB)
کلید های حرارتی یک قطع کننده و راه انداز الکترو موتور در تابلوبرق می باشد که ترکیبی از کلید مینیاتوری و بی متال می باشد. این کلید از اضافه بار الکترونیکی و حرارتی همچنین از اتصال کوتاه در مدار الکترو موتور های سه فاز محافظت می کند. این کلید دارای یک کلید 0-1 و دکمه تست می باشد.
کلید محافظ جان (RCD)یا(RCCB)
این کلید برای مقاوت از نشتی جریان مدار می باشد. یعنی اگر جریان ورودی و خروجی محافظ جان(فاز و نول) دارای اختلاف ولتاژ باشد اتصال را قطع می کند. این کلید حفاظتی در مواقع تماس مستقیم یا غیر مستیم با سیم می باشد که بلافاصله قطع می شود.
این کلید بصورت تک فاز و سه فاز می باشد و دارای یک دکمه برای تست سلامت کلید می باشد.
کنتاکتور (Contacteur)
کنتاکتور به زبان ساده یک عاملی در تابلوبرق برای خاموش و روشن کردن مدار همچنین برای تغییر حالت (سوئیچ) آن مدار فرمان می باشد. این کلید کنترل شونده دارای بوبین متحرک برای باز و بسته شدن کنتاکت ها می باشد.
کنتاکتور یکی از انواع رله می باشد که برای مصرف کننده های با جریان های بالا مورد استفاده قرار می گیرد در صورتی که رله برای دستگاه های با جریان پایین استفاده می شود.
بی متال (bimetal)
در اتوماسیون صنعتی این قطعه برقی برای محافظت الکترو موتورها از جریان بالا به کار می رود. که در مدار به صورت سری قرار می گیرد. نام دیگر بی متال رله حرارتی است که باید جریان آن را بر اساس جریان الکترو موتور تنظیم نمود.
کنترل فاز
در ساخت تابلوبرق از رله کنترل فاز برای محافظت الکتروموتورها از اختلال های جریان و ولتاژ می باشد. کنترل فاز در بروز موارد زیر مدار را قطع می کند:
- ولتاژ بالا یا پایین تر از حد مجاز
- قطع و وصل شدن پی در پی جریان
- قطعی یکی از پُل ها (3فاز)
- عدم تقارن و جابه جایی در پُل ها (3فاز)
اینورتر (inverter)
اینورتر یا درایو موتور دستگاهی است که برای کنترل سرعت و دور موتور استفاده می شود. اینورتر ها بر اساس توان ، تعداد فاز و همچنین امکانات کنترلی تقسیم می شوند. برخی از مزایای استفاده از اینورتر:
✔️کاهش مصرف برق با متناسب سازی جریان الکتروموتور
✔️اینورتو از آسیب به الکترو موتور جلوگیری می کند
✔️سیستم هوشمند سازی موتور و کنترل مانیتورینگ
✔️محافظت از موتور و جلوگیری از اضافه جریان
تایمر صنعتی تابلو برق
تایمرها همانطور که از نامش پیداست برای تعیین حالت مدار برای مدت زمان معین شده در مدار می باشد. تایمر های صنعتی در تابلوهای مدارفرمان پرکاربرد است. تایمرها بر اساس کاربرد و نوع زمان سنجی انواع مختلفی دارد برای مثال تایمر چپ گرد یا راست گرد الکترو موتور که شما تعیین می کنید در زمان ثابتی موتور در حالت راست گرد بچرخد و پس از اتمام زمان با تغییر وضعیت بصورت چپ گرد بچرخد.
ترمینال(کانکتور)
به زبان ساده ترمینال برق برای اتصال مدار تابلو به مصرف کننده می باشد. استفاده از ترمینال موجب ایمنی و نظم اتصال بین دو سیم می شود. اتصال دستی دو سیم بوسیله انشعاب و چسب برق به مرور زمان موجب گرم شدن و آتش سوزی محل اتصال می شود.
ترمینال یا همان کانکتور ها از لحاظ نصب و جریان انواع مختلفی دارد. در تابلو های برق صنعتی معمولا از ترمینال ریلی استفاده می شود که دو سر آن با وایرشو سیم متصل می شوند.
چراغ سیگنال و هشدار
چراغ های سیگنال که در قسمت جلویی بدنه(درب) تابلو نصب می شود. از چراغ سیگنال برای روشن یا خاموش بودن و یا حالت استفاده بخش های مختلف تابلو استفاده می شود. سه رنگ اصلی چراغ سیگنال شامل قرمز ، زرد و سبز می باشد که به ترتیب بیانگر فاز های R و S و T می باشد.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
اطلاعات عالی بود
تشکر